A Vinson Massif „A 7 csúcs” között a hatodik legmagasabb, Antarktisz teteje, 4897 méter.  Az Ellsworth hegység legmagasabb pontját csak 1957-ben fedezte fel az amerikai haditengerészet egyik repülője. Carl G Vinsonról, Georgia állam szenátoráról nevezték el. Vinson szenátor szorgalmazta leginkább a Kongresszusban, hogy támogassák pénzügyileg az Antarktisz feltérképezését. 1
 
966-ban mászta meg először a Nicholas Clinch vezette amerikai expedíció. A nyolcvanas évek óta indulnak a 4897 méter magas hegyre kereskedelmi expedíciók. 2005-ig kb. ezer hegymászó jutott fel a csúcsára. Mivel nincs túl magasan és nem túl meredek, a magashegyi síelés kedvelői is előszeretettel használják. A Vinson Massifról sível először Pat Morrow és Martyn Williams jutott le 1985-ben.
 
A a Vinson technikailag nem nehéz hegy, az út egy hosszú havas emelkedő, amelyen igen extrémek lehetnek az időjárási körülmények. Ha jó az idő, a kilátás pazar, és a nulla fok körüli hőmérséklet kellemesnek is mondható. Az időjárás azonban nagyon gyorsan változhat, és hőmérséklet -30 C fok alá zuhanhat. Az expedíciók a chilei Punta Arenas-ból indulnak a Fehér Kontinensre.A déli 80. szélességi körnél lévő Patriot Hills bázishoz repülnek kb 4,5 óra alatt, onnan pedig egy óra alatt a Vinson alaptáborába. A csúcsig még két tábort építenek ki. Az expedíció időtartama 15-22 nap között változik, az időjárástól függően. Mivel az Antarktiszon az év hat hónapján keresztül nem kel fel a nap, így az expedíciók a déli félteke nyarán, vagyis a nov-március időszakban indulnak. Nagyobb nehézségi fokozatot jelent az ún. téli mászás, a -30 fok körüli hőmérséklet és a vaksötét miatt.
 

A Vinson képtára

 

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 4307021

Adója 1 %-át...

...kérem ajánlja fel a:
Csúcskereszt Sportegyesület
részére. Adószám:
18592199-1-10
Köszönöm
Dr.Horváth Árpád

Ki olvas minket?

Oldalainkat 47 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolat

Csúcskereszt Sportegyesület

Dr.Horváth Árpád hegymászó gyógyszerész
H-3292 Adács
Kossuth u.13.
Magyarország
Tel: +36 37 550 008
e-mail: dr.horvath.arpad(kukac)t-online(pont)hu

Keresés